inomhusbelysning.se

Skrivbordsbelysning

Hem > Skrivbordsbelysning

Skrivbordsbelysning guide

Din arbetsplats, oavsett om det är hemma eller på kontoret, förtjänar den bästa möjliga belysningen för att du ska kunna trivas och prestera på topp. Rätt skrivbordsbelysning är inte bara en fråga om att lysa upp ditt arbetsområde; det handlar om att skapa en miljö som främjar produktivitet, koncentration och ditt välbefinnande. I denna guide delar vi med oss av insikter och tips för att hjälpa dig att skapa den perfekta ljusmiljön vid ditt skrivbord.

Så lyckas du med belysning till skrivbord

Att lyckas med belysning till skrivbord är avgörande för att skapa en produktiv och behaglig arbetsmiljö. En bra skrivbordsbelysning minskar ögonbelastning, förbättrar koncentrationen och gör det enklare att utföra arbetsuppgifter. Här är några värdefulla tips för att få rätt belysning till ditt skrivbord:

Val av skrivbordslampa

När du väljer en skrivbordslampa, överväg faktorer som storlek, stil och funktionalitet för att hitta en lampa som passar perfekt för din arbetsplats och arbetsstil. Tänk även på lampans energieffektivitet och hur den kan integreras smidigt med din arbetsplatsinredning för att skapa den idealiska arbetsbelysningen.

Rätt ljusstyrka

Ljusstyrkan är kritisk när det gäller skrivbordsbelysning. Du vill ha tillräckligt med ljus för att kunna se tydligt utan att det blir bländande. En ljuskälla med 400-600 lux anses vara idealisk för skrivbordet. Om möjligt, välj en skrivbordslampa med dimmerfunktion så att du kan justera ljusstyrkan efter behov.

Rätt ljusfärg

Ljusfärgen är också viktig. Dagsljusliknande belysning med en färgtemperatur på cirka 5000 Kelvin är vanligtvis bäst för arbetsuppgifter, eftersom den efterliknar naturligt dagsljus och minskar ögonbelastning.

Placering

Placera din skrivbordslampa så att ljuset riktas mot arbetsytan och inte direkt in i ögonen. En lampa med en justerbar arm eller hals är fördelaktig eftersom den ger dig möjlighet att rikta ljuset exakt dit du behöver det.

Bakgrundsbelysning

Komplettera din skrivbordsbelysning med bakgrundsbelysning i rummet för att minska kontrasten mellan skärmen och omgivningen. Rätt lampor till kontor kan minska ögonbelastning och skapa en mer avslappnad arbetsmiljö.

Välja skrivbordslampa till kontor

Att välja rätt skrivbordslampa till ditt kontor är viktigt för att skapa den perfekta arbetsmiljön. Här är några olika stilar att överväga:

Klassisk

En klassisk skrivbordslampa är tidlös och passar bra in i de flesta kontorsinredningar. Den har vanligtvis en enkel och ren design med justerbara funktioner för att rikta ljuset precis där det behövs. Denna stil är populär för sin funktionalitet och enkelhet.

Retro

Om du vill ge ditt kontor en unik och vintage touch kan en retro skrivbordslampa vara ett utmärkt val. Dessa lampor har ofta en distinkt design som påminner om tidigare decennier, och de kan vara en samtalsstartare på ditt arbetsområde.

Modern 

En modern skrivbordslampa kännetecknas ofta av en ren och enkel design med raka linjer och minimalistiska detaljer. Denna stil passar bra in i moderna kontorsmiljöer och ger ett strömlinjeformat utseende.

Ergonomiska aspekter

  • Din skrivbordslampa bör vara placerad under ögonhöjd och cirka 40 centimeter ovanför bordsytan. Detta hjälper till att undvika bländning och ger en jämn belysning över arbetsområdet.

  • För att undvika att du skuggar ditt eget arbete bör du placera skrivbordslampan på rätt sida. Om du är vänsterhänt, bör lampan placeras till höger om dig.

  •  Om du är högerhänt, bör lampan vara på din vänstra sida. Detta säkerställer att din hand eller arm inte kastar skuggor över det du arbetar med. Hos Arbetsmiljöverket kan du läsa mer om krav på kontorsbelysning.

Så här kontrollerar du belysningen

Att granska belysningen på din arbetsplats är viktigt för att skapa en bättre arbetsmiljö. Här är några steg du kan följa för att utvärdera och förbättra ljusförhållandena:

  1. Observera omgivningen: Sitt i din kontorsstol och granska din omgivning noggrant. Finns det något som bländar dig? Är det några reflektioner eller direkt solljus på skärmen?

  2. Skydda ögonen med handen: Håll upp handen och skugga dina ögon med handflatan. Gör detta ovanför och på sidorna av ögonen. Om ljuset känns bättre med handen som skydd, kan det tyda på problem med bländande ljus. Försök hitta källan till det bländande ljuset och överväg hur du kan eliminera eller reducera det.

  3. Förbättra belysningen aktivt: Genom att aktivt arbeta med belysningen på din arbetsplats kan du förbättra din arbetsmiljö. Detta kan innebära att justera gardiner, omplacera ljuskällor eller använda skärmskydd.